Expert-Grup salută inițiativa Ministerului Mediului de a interzice arenda pădurilor

Tipărește
Foto: moldovenii.md Foto: moldovenii.md
Data publicării: Luni, 20 Iunie 2016
Accesări: 4475

Centrul Analitic Independent Expert-Grup susține decizia Guvernului Republicii Moldova din 15 iunie 2016 de a interzice arenda patrimoniului forestier al Republicii Moldova. Decizia vine în urma a unui Regulament elaborat de Ministerul Mediului, prevederile căruia se regăsesc și într-un studiu publicat de Expert-Grup în 2013, cu suportul Fundației Soros-Moldova.

În raportul său din 2013, Expert-Grup recomanda „stoparea practicii de dare în arendă, întreprinderea acțiunilor de reziliere a contractelor de arendă în scopuri de recreere și revizuirea contractelor de atribuire în arendă a terenurilor din fondul forestier în scopuri de gospodărire cinegetică”.

Totodată, Expert-Grup îndeamnă autoritățile să ia toate măsurile necesare pentru ca arendașii actuali să lichideze toate construcțiile și activitățile ce prejudiciază ecosistemul pădurii.

De asemenea, Expert-Grup reiterează și pe această cale apelul privind implementarea de urgență a reformelor în sectorul silvic. Cele mai importante direcții de reformă fiind: separarea funcțiilor de politici și reglementări de cele de gestiune economică, reorganizarea întreprinderilor silvice existente, contracararea activităților tenebre de exploatare a fondului silvic, fortificarea sectorului forestier comunal și privat.

Toate recomandările și concluziile studiului pot fi accesate aici.

Tipărește

Accesează aplicațiile de monitorizare

app61
Aplicația de monitorizare a  agendei de reforme prioritare a  Guvernului și Parlamentului
aplicat6
aplicat611ro
app7
Clasamentul performanțelor  Bancare din Republica Moldova
rap eu ro
app8
Impactul dinamicii populației asupra economiei NTA
aplicat81

Implicare

scoala ro

lapunct ro

budget ro

You use the ADS Blocker component.
We do not use advertising elements, we only present our own products or donors that promote some projects. Some features may be blocked, please disable the ADS Blocker component.
Thanks for understanding!

Resetează

Cursor:

Contrast:

Dimensiune Font:

Alb/Negru:

Referințe:

Imagine: