4 lucruri pe care le-am aflat la Expert-Grup în luna iulie

Data publicării: Luni, 01 August 2016
Autori:
Accesări: 7347

Așa cum luna iulie s-a încheiat, publicăm o incursiune în cele mai importante subiecte analizate de experții de la Expert-Grup.

 

1. Contractul de construcție a străzii Alecu Russo din Chișinău a fost efectuat cu abateri

Expert-Grup a analizat contractul de achiziționare a lucrărilor de reparație a străzii Alecu Russo la etapele licitației și de execuție a lucrărilor. Specialiștii au identificat abateri importante în procesul licitației, care arată semne clare de aranjare a achiziției, dar și nereguli în execuția lucrărilor.

 

2. Guvernul a realizat pe deplin mai puțin de o treime din acțiunile planificate în agenda reformelor prioritare.

Expert-Grup, alături de Asociația pentru Democrație Participativă ADEPTși Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) au pregătit raport intermediar de monitorizare a foii de parcurs privind agenda de reforme prioritare. Raportul constată că mai puțin de o treime din acțiunile planificate de Guvern în agenda reformelor prioritare, planificate pentru perioada martie-iunie 2016, au fost pe deplin realizate. Printre principalele restanțe ale Guvernului se numără reformarea CNA, derularea lentă a anchetei privind fraudele din sistemul bancar și eșecul negocierii unui preț avantajos de furnizare a energiei electrice cu Ucraina. În același timp, Guvernul se poate lăuda cu adoptarea Strategiei de atragere a investițiilor 2016-2020, inițierea procesului de reformare a sectorului bancar și „dezghețarea” procesului de negocieri privind un potențial program cu FMI.

Experții au pregătit și o aplicație care permite afișarea interactivă a progresului în fiecare din cele 13 domenii de activitate.

 

3.Recenta reformă fiscal a adus încasări suplimentare de 2 miliarde lei la buget

Reformele începute de Serviciul Fiscal de Stat (SFS) în perioada 2014-2015 au adus rezultate tangibile. Pe timp de recesiune economică, răcire a consumului și instabilitate economică, aceste reforme au adus încasări suplimentare de 1,8 - 2,3 miliarde lei la buget, deoarece s-a îmbunătățit interacțiunea cu contribuabilii și s-a redus timpul și costul achitării impozitelor. Concluziile se includ într-un raport de evaluare publicat de Expert-Grup cu suportul Ambasadei Suediei în Republica Moldova.

 

4. Regiunea transnistreană va trece printr-un nou an de recesiune în 2016, estimată la 6%

Situația economică din regiunea transnistreană continuă să se agraveze. După ce în 2015 economia regiunii s-a contractat cu circa 20%, aceasta urmează să-și continue declinul și în 2016, fiind anticipată o scădere de circa 5-6%. Estimările au fost făcute de Expert-Grup în cadrul celui mai recent număr al „Revistei economice regionale: regiunea transnistreană”, publicată cu suportul programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” - finanțat de UE și implementat de PNUD.

 

 

Tipărește

Accesează aplicațiile de monitorizare

app61
Aplicația de monitorizare a  agendei de reforme prioritare a  Guvernului și Parlamentului
aplicat6
aplicat611ro
app7
Clasamentul performanțelor  Bancare din Republica Moldova
rap eu ro
app8
Impactul dinamicii populației asupra economiei NTA
aplicat81

Implicare

scoala ro

lapunct ro

budget ro

You use the ADS Blocker component.
We do not use advertising elements, we only present our own products or donors that promote some projects. Some features may be blocked, please disable the ADS Blocker component.
Thanks for understanding!

Resetează

Cursor:

Contrast:

Dimensiune Font:

Alb/Negru:

Referințe:

Imagine: