Realitatea Economică Transnistreană, aprilie 2016 (#6)

Tipărește
Data publicării: Joi, 21 Aprilie 2016
Accesări: 19167

Realitatea Economică Transnistreană este o publicație trimestrială ce identifică cele mai importante evoluții economice și politice din raioanele de est ale Republicii Moldova. 

Mesajele-cheie ale acestei ediții

  • Economiile de pe ambele maluri ale Nistrului au început să se distanțeze din punct de vedere structural. Astfel, începând cu T3:15 când indicatorul de convergență economică a atins nivelul maxim de 97% se poate observa un proces de divergență. În T1:16 ICE a constituit 95,1% și s-a diminuat cu 1,9 p.p. față de valorile înregistrate în T3:15.
  • Principalele cauze ale procesului de divergență structurală dintre ambele economii ține de constrângerile cu care se confruntă firmele și populația din regiunea transnistreană, situația cărora se înrăutățește cu ritmuri mai mari comparativ cu dreapta Nistrului. În particular, creșterea incertitudinii economice din regiune a determinat reducerea activității investiționale: în T1:16 crearea de capital s-a diminuat estimativ cu 15% f-a-p (estimăm că în dreapta Nistrului scăderea a fost de 3 ori mai mică). În cazul comerțului exterior, regrese s-au înregistrat în ambele cazuri, deși importul a scăzut mai tare în regiunea transnistreană, din cauza reducerii dramatice a veniturilor populației.
  • Deși ambele economii se confruntă cu grave probleme economice și sociale, economia din stânga Nistrului practic nu dispune de mecanisme de ajustare la șocuri economice. Dacă în dreapta Nistrului, șocul economic a fost amortizat de regimul flotant al ratei de schimb (depreciere de 25% în 2015), în stânga Nistrului situația economică a fost agravată de fixarea administrativă a „cursului de schimb al rublei transnistrene” la dolarul SUA, precum și de dependența un nivel mai redus de diversificare a comerțului exterior. Drept rezultat, în 2015, economia transnistreană s-a contractat cu 20,2%, în timp ce economia din dreapta Nistrului – cu 0,5%.
  • Una din cele mai importante decizii pe care autoritățile din regiune urmează să adopte în 2016 ține de dilema dintre deprecierea „rublei transnistrene” și creșterea interdicțiilor pentru procurare sau export de valută. În contextul în care rezervele valutare în regiune nu sunt suficiente nici pentru a acoperi 1 săptămână de importuri (circa 11-12 milioane USD), iar cererea de valută în regiune depășește de câteva ori oferta de valută, menținerea „cursului rublei transnistrene” fixat față de dolarul SUA devine imposibilă, duce la apariția „pieței negre de valută” și cauzează pierderi majore pentru exportatori.
  • În ajunul alegerilor prezidențiale, autoritățile ar putea opta pentru măsuri administrative (restricții pentru circulația valutei în regiune) în schimbul celor economice (deprecierea graduală și controlată). În acest context, accentuăm că măsurile administrative nu vor soluționa problema fundamentală – competitivitatea joasă și aflată în scădere continuă. Prin urmare, soluția ține de deprecierea graduală a „rublei” în paralel cu ameliorarea climatului de afaceri, sporirea investițiilor în infrastructură și implementarea măsurilor de bază privind implementarea prevederilor economice ale Acordului de Asociere cu UE.

 

Descarcă publicația (RO) Скачать русская версия Download English version

 

Citește și comunicatul de presă: Situația economică din regiunea transnistreană, mai gravă decât cea din dreapta Nistrului 


Această publicație este elaborată în cadrul programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” - finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. Opiniile din acest document aparțin autorilor și nu reflectă opinia Uniunii Europene sau a Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. De asemenea, autorii conștientizează riscurile legate de posibilele probleme de calitate a datelor statistice, pe care le-au utilizat cu maximă precauție.

eu logo 2 UNDP Logo Large  

 

Tags: Natalia Chitii

test

Website test
Tipărește

Accesează aplicațiile de monitorizare

app61
Aplicația de monitorizare a  agendei de reforme prioritare a  Guvernului și Parlamentului
aplicat6
aplicat611ro
app7
Clasamentul performanțelor  Bancare din Republica Moldova
rap eu ro
app8
Impactul dinamicii populației asupra economiei NTA
aplicat81

Implicare

scoala ro

lapunct ro

budget ro

You use the ADS Blocker component.
We do not use advertising elements, we only present our own products or donors that promote some projects. Some features may be blocked, please disable the ADS Blocker component.
Thanks for understanding!

Resetează

Cursor:

Contrast:

Dimensiune Font:

Alb/Negru:

Referințe:

Imagine: