Cum transformăm programul „Prima Casă” din vis în realitate?

Tipărește
sursa foto: dezvoltatorimobiliar.ro sursa foto: dezvoltatorimobiliar.ro
Data publicării: Luni, 30 Ianuarie 2017
Accesări: 11470

Asigurarea populației cu instrumente fiabile și accesibile pentru rezolvarea problemei locuinței, în special, pentru familiile tinere este unul din obiectivele fundamentale din domeniul social pe care un stat democratic modern trebuie să îl atingă. În pofida unor tentative anterioare de inițiere a unor proiecte Prima Casă, acestea fie au eșuat, fie au avut un termen și volum limitat de aplicare. În anumite situații autoritățile au confundat programul ”Prima casă” - un program de finanțare, cu proiecte de construcție a locuințelor (ex. programul implementat de primăria Chișinău).

Toate țările dezvoltate atrag o atenție deosebită programelor de finanțare a locuinței pentru familii, fiind considerate fundamentale în suita de necesități sociale ale cetățenilor. Astfel, majoritatea țărilor dezvoltate oferă cetățenilor un pachet extins de facilități cum ar fi:

1. Programe de finanțare facilitare cu dobândă redusă, asigurare garanții din partea statului pe termen lung 20-30 de ani.

2. Scutirea de impozit pe venit a porțiunii salariale / venit care este destinată achitării unui credit ipotecar în special pentru prima locuință.

3. Programe de renovare (retrofitting) a locuințelor vechi cu acordarea granturilor în proporții de 50%-90% din costul renovării.

4. Programe de creditare facilitară și granturi pentru proiecte de eficiență energetică în sectorul rezidențial.

Practic nu vom găsi stat în Uniunea Europeană care să nu aibă majoritatea programelor orientate spre asigurarea locuinței și îmbunătățirea condițiilor de trai specificate mai sus. În Republica Moldova, în prezent nu există nici un program național care să faciliteze achiziția locuințelor în condiții accesibile pentru o pătură largă de cetățeni. În același timp Guvernul înțelege importanța inițierii unui program la nivel național ”Prima casă” și a demarat unele inițiative pe acest subiect și încearcă să găsească soluții adecvate în condițiile Republicii Moldova. Astfel la data de 5 august 2016 în cadrul Grupului de Lucru 3 ,,Stimularea și Menținerea Investițiilor Private" al Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru a fost prezentat un draft al programului ”Prima casă”. Membrii grupului au constatat că programul conține condiții neatractive atât pentru beneficiari cât și pentru instituțiile financiare, fiind decisă analiza și căutarea unor noi soluții.

La 15 decembrie 2016, subiectul ”Locuințe pentru familiile tinere și diminuarea fenomenului salariilor în plic” a ajuns în lista subiectelor incluse pe agenda Consiliului Economic al Prim-Ministrului. La fel ca și în ședința grupului de lucru s-a constat că este necesară continuarea consultărilor cu BNM și instituțiile financiar-bancare.

Cel mai important impediment în crearea unui program ”Prima Casă” cu acoperire națională largă este lipsa de resurse ieftine și pe termen lung în valută națională și volatilitatea ratelor dobânzilor la resursele în valută națională în virtutea crizelor și proceselor inflaționiste. Această problemă devine și mai pregnantă în contextul nivelului scăzut al veniturilor populației, care afectează și cererea pentru asemenea produse. Atât timp cât nu se vor găsi soluții fiabile pentru soluționarea acestor deficiențe, orice inițiativă de proiect ”Prima Casă” este sortită eșecului.

Descarcă publicația (RO) Descarcă publicația (EN) Descarcă publicația (RU)


Publicația a fost realizată în cadrul proiectului „Susținerea reformelor structurale în sectoarele bancar, energetic şi a întreprinderilor de stat din Moldova”, finanțat de către Ambasada Marii Britanii la Chișinău prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare. Responsabilitatea pentru conținutul acestei publicații îi aparține autorului, și nu reflectă neapărat poziția Guvernului Britanic.

 

 

Tags: Natalia Chitii

test

Website test
Tipărește

Accesează aplicațiile de monitorizare

app61
Aplicația de monitorizare a  agendei de reforme prioritare a  Guvernului și Parlamentului
aplicat6
aplicat611ro
app7
Clasamentul performanțelor  Bancare din Republica Moldova
rap eu ro
app8
Impactul dinamicii populației asupra economiei NTA
aplicat81

Implicare

scoala ro

lapunct ro

budget ro

You use the ADS Blocker component.
We do not use advertising elements, we only present our own products or donors that promote some projects. Some features may be blocked, please disable the ADS Blocker component.
Thanks for understanding!

Resetează

Cursor:

Contrast:

Dimensiune Font:

Alb/Negru:

Referințe:

Imagine: