Top 5 succese și eșecuri economice în 2014 și Top 5 provocări pentru 2015

Tipărește
Data publicării: Luni, 29 Decembrie 2014
Accesări: 7285

Expert-Grup lansează cea de-a șaptea „radiografie” anuală a economiei Republicii Moldova. Radiografia include o serie de trei „Topuri 5” ale succeselor, eșecurilor economice din 2014, dar și a provocărilor economice din 2015, într-o ordine aleatorie.

Anul 2014 a fost marcat de politici economice populiste, care s-au accentuat tot mai mult odată cu apropierea alegerilor parlamentare și care au fost deseori în detrimentul rațiunilor economice.

La capitolul top 5 succese economice în 2014, Republica Moldova se poate lăuda cu semnarea Acordului de Asociere cu UE, care va aduce relații economice și politice mai aprofundate, reforme structurale și asistență financiară de cel puțin 500 mln. EUR în următorii 3 ani. Semnarea Acordului de Asociere a venit „la pachet” și cu eliminarea regimului de vize pentru moldoveni, care a adus beneficii lesne de înțeles.

Creșterea de 4,7% în primele trei trimestre ale lui 2014, merită remarcată ca un succes economic, venind pe fondul conjuncturii regionale dificile și a bazei înalte de comparație (în 2013, PIB-ul a crescut cu 9,4%). De asemenea, în 2014 au fost făcuți primii pași spre o securitate energetică, prin lansarea gazoductului Iași-Ungheni, iar adoptarea noului Cod al Educației vine să crească relevanța studiilor la cerințele economiei naționale.

La capitolul top 5 eșecuri economice în 2014, menționăm deteriorarea relațiilor cu Rusia, care a decis să adopte măsuri punitive ca urmare a semnării Acordului de Asociere; tranzacțiile dubioase din sistemul bancar, care au subminat încrederea populației în bănci, dar și eșecul privind implementarea recomandărilor Programului de evaluare a sectorului financiar elaborat de FMI. În plus, condițiile economice dificile interne și externe au dus la diminuarea stocului de Investiții Străine Directe, iar alegerile parlamentare au „adus” tot mai multe măsuri populiste în detrimentul reformelor structurale.

Top 5 provocări economice pentru 2015. Anul viitor urmează a fi destul de dificil. Reformele structurale riscă să fie întârziate de fragilitatea majorității parlamentare pro-Europene, iar regiunea transnistreană continuă să se „auto-izoleze”, prin refuzul acesteia de a implementa Acordul de Asociere, în pofida faptului că 60% din exporturile din regiune pleacă spre piața UE. De asemenea, destabilizarea continuă a Ucrainei și recesiunea economică din Federația Rusă riscă și ele să submineze avansul economic în 2015. În plus, creșterea deficitului bugetar ca urmare a măsurilor populiste din 2014 ar putea crea dezechilibre fiscale la nivel central și local.

Așadar, pentru a atenua riscurile lui 2015, Expert-Grup recomandă viitorului Guvern să se axeze, printre altele, pe revigorarea masivă a reformării justiției, continuarea reformei educației, reforma profundă a salarizării în sectorul public, dar și reforma sistemului de asigurări sociale.

Acest material este realizat cu suportul Fundației Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenției Suedeze pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (Sida) și Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA. 

///

Persoană de contact: Radu Marian, 022-929994, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Mai multe detalii în publicație.

Descarcă documentul

 

Tipărește

Accesează aplicațiile de monitorizare

app61
Aplicația de monitorizare a  agendei de reforme prioritare a  Guvernului și Parlamentului
aplicat6
aplicat611ro
app7
Clasamentul performanțelor  Bancare din Republica Moldova
rap eu ro
app8
Impactul dinamicii populației asupra economiei NTA
aplicat81

Implicare

scoala ro

lapunct ro

budget ro

You use the ADS Blocker component.
We do not use advertising elements, we only present our own products or donors that promote some projects. Some features may be blocked, please disable the ADS Blocker component.
Thanks for understanding!

Resetează

Cursor:

Contrast:

Dimensiune Font:

Alb/Negru:

Referințe:

Imagine: