Școala Mea: Audierea publică în școală, un exercițiu de implicare și responsabilizare a comunității

Data publicării: Marți, 14 Noiembrie 2017
Accesări: 7243

În școlile din Republica Moldova toamna se numără nu doar elevii, ci și banii. Știați că pentru fiecare elev se cheltuiesc anual în jur de 10 000 de lei? Acum 25 de ani ori chiar acum 5 ani, părinții nici habar nu aveau ce cheltuieli are școala la care învață copilul lor și nici nu prea îi interesa. Există un singur gând omniprezent în societate: școala trebuie să aibă grijă de copilul meu. Într-adevăr, școala este responsabilă de siguranța copilului, de calitatea studiilor, de calitatea profesorilor și de confortul și condițiile pe care trebuie să le aibă fiecare elev. Dar nimeni nu-l împiedică pe părinte să se intereseze de problemele școlii. Astăzi acest proces se numește responsabilizare. Cum? Iată un exemplu.

Gimnaziul din satul Costuleni, raionul Ungheni. 323 de elevi. În 2016, pentru fiecare elev au fost cheltuiți 10 987 de lei. Recent, în școală a fost organizată o audiere publică la care au fost invitați și au participat zeci de părinți și elevi, toți profesorii, administrația gimnaziului, primarul localității, președintele raionului și partenerii de dezvoltare ai școlii.

Ce reprezintă o audiere publică? Este un exercițiu în care toți cei implicați în viața școlii, fac cunoștință cu bugetul anual al instituției. Află cum s-au cheltuit banii anul trecut și ce planuri are administrația școlii pentru anul următor. De asemenea, fiecare este liber să vină cu propuneri și să vorbească despre problemele instituției, dar și soluțiile pentru acestea. Audierile publice sunt o practică pentru școlile implicate în proiectul „Școala Mea”.

Anul acesta, Gimnaziul din Costuleni face parte din șirul celor 20 de școli din toată republica care participă la „Școala Mea”. Directoarea școlii, Silvia Cornileac, mi-a spus că de doi ani își dorește să fie parte a acestui proiect și este bucuroasă că, în sfârșit, a reușit. De ce este atât de important? Directoarea povestește că din 2013, gimnaziul își administrează propriul buget. Și este un proces deloc simplu. „E dificil să gestionezi eficient un buget, dar nu imposibil. Am învățat pe parcurs, dar audierea publică de astăzi îmi va oferi și mai multe posibilități de a gestiona și mai corect acest buget”, a spus directoarea gimnaziului din Costuleni pentru care organizarea unei audieri publice a fost o premieră.

În cadrul audierii publice, profesorii, părinții și elevii au trecut pe listă o serie de probleme ale școlii. De exemplu, o problemă cronică este cea a încălzirii instituției. Deoarece clădirea este cu trei etaje, la ultimul etaj, iarna nu se încălzește. „Eu sunt profesoară la Costuleni de 20 de ani și în această perioadă, la etajul 3, în sălile de clasă, nu am avut căldură niciodată. Despre ce fel de performanță a elevului vorbim dacă elevul tremură 45 de minute și se gândește cum să ajungă mai repede acasă?”, a spus profesoara Eudochia Beșliu.

O altă problemă gravă este faptul că și vară, și iarnă, elevii trebuie să meargă la WC-ul de afară, unde nu există nici un fel de condiții de igienă. Și aceasta în pofida faptului că în interiorul gimnaziului există toalete renovate acum câțiva ani. Însă, din cauza amplasării geografice a școlii și a presiunii slabe a apei în țevi, la WC-urile interioare apa ajunge abia după-amiază atunci când elevii deja sunt acasă. Prezent în sală, primarul localității a spus că este o problemă a întregului sat și că în acest moment caută soluții.

Și elevii au fost foarte activi. Ei și-ar dori să aibă internet și mai multe computere, o bibliotecă mai bogată, un radio în gimnaziu, televizoare la fiecare etaj cu informații despre școală și activitățile elevilor, dar și proiectoare în fiecare clasă. Crinu Dimitriu, un elev de clasa a VIII-a, crede că una dintre cele mai mari probleme sunt vestiarele vechi ale școlii. Crinu spune că elevii își doresc vestiare aerisite, cu cabine de duș și dulapuri noi. Toate acestea ar costa aproape 270 de mii de lei. În cadrul audierii publice, elevii au aflat că există șanse reale să aibă vestiare noi datorită susținerii unei organizații internaționale de voluntariat cu care gimnaziul a colaborat și în alte proiecte.

Într-un final, după o oră și jumătate de dezbateri, președinta raionului Ungheni, Ludmila Guzun, a promis că va cofinanța unele proiecte de dezvoltare a școlii. Și primarul satului Costuleni, Sorin Gurău, a asigurat administrația școlii că se va implica. „Aveți planificată o sumă de 120 de mii de lei pentru reparațiile de anul viitor. Axați-vă pe două proiecte, cele mai urgente, veniți cu evaluarea și contribuția școlii la cele două proiecte și vă asigur că și noi, administrația publică locală, vom veni cu contribuția noastră”, a declarat primarul. De fapt, unul dintre cele mai importante avantaje ale proiectului „Școala Mea” este anume faptul că în felul acesta contribuie la crearea coalițiilor în comunitate. Edilii locali și cei regionali participă la aceste discuții, află despre probleme nu numai de la directorul școlii, ci și de la profesori, părinți și elevi. Și atunci decid să se implice și ei în rezolvarea acestora. „Prezența Dvs. atât de impunătoare vorbește despre interesul pe care îl aveți față de problemele școlii”, a declarat directorul executiv al Centrului de Resurse pentru Dezvoltare Durabilă, Ungheni, Svetlana Ciobanu, care este și partener regional în cadrul proiectului „Școala Mea”.

Urmează ca toate propunerile făcute în cadrul audierii publice să fie analizate, apoi să fie întocmită „o listă a priorităților”. Decizia finală va fi anunțată la adunarea generală a părinților. Directoarea școlii, Silvia Cornileac, speră că până la sfârșitul anului de studiu, să fie rezolvată cel puțin o problemă importantă.

Materialul a fost realizat de Mihaela Gherasim, jurnalistă Radio Europa Liberă, în cadrul proiectului „Școala Mea - Responsabilizare socială pentru reforma educației din Republica Moldova”, implementat de către Centrul Analitic Independent Expert-Grup cu susținerea financiară a Băncii Mondiale, programul Parteneriatul Global pentru Responsabilizare Socială.

Tipărește

Accesează aplicațiile de monitorizare

app61
Aplicația de monitorizare a  agendei de reforme prioritare a  Guvernului și Parlamentului
aplicat6
aplicat611ro
app7
Clasamentul performanțelor  Bancare din Republica Moldova
rap eu ro
app8
Impactul dinamicii populației asupra economiei NTA
aplicat81

Implicare

scoala ro

lapunct ro

budget ro

You use the ADS Blocker component.
We do not use advertising elements, we only present our own products or donors that promote some projects. Some features may be blocked, please disable the ADS Blocker component.
Thanks for understanding!

Resetează

Cursor:

Contrast:

Dimensiune Font:

Alb/Negru:

Referințe:

Imagine: