Părinții din Liceul „Mihai Eminescu” din Slobozia Mare - partenerii de dezvoltare ai școlii

Elena Gîrneţ, directoarea Liceului Teoretic „Mihai Eminescu" din Slobozia Mare Elena Gîrneţ, directoarea Liceului Teoretic „Mihai Eminescu" din Slobozia Mare
Data publicării: Luni, 24 Septembrie 2018
Accesări: 3456

În ultimii cinci ani, „Școala Mea” a adunat împreună profesori, elevi, manageri ai gimnaziilor și liceelor participante în proiect, dar și părinți. În cele 100 de școli selectate în proiectul „Școala Mea”, majoritatea părinților și-au reevaluat rolul în școala în care învață copilul lor. În prezent, mama sau tata nu reprezintă doar un participant la o ședință anuală sau semestrială, care, revenind acasă, își ceartă sau laudă fiica sau fiul pentru notele sale, dar este și un membru activ al comunității, ia parte la luarea deciziilor și își poate exprima liber îngrijorările sau opiniile, chiar și cele care vin în contradicţie cu cele ale profesorilor sau directorului. 

Într-un alt capăt al țării, pe malul Prutului, într-o vizită la Liceul „Mihai Eminescu” din Slobozia Mare, raionul Cahul, am discutat în aceeași încăpere cu directoarea, președinta Consiliului de administrație și o elevă, membră a Consiliului de administrație. Am observat că nimeni nu a ezitat în răspunsurile pe care mi le-a oferit, iar prezența celorlalți nu a intimidat. Liceul face parte din prima generație a proiectului „Școala Mea”. În 2014, pas cu pas, administrația liceului a realizat toate activitățile asumate în proiect și a învățat să ia decizii împreună cu toată comunitatea. 

Oxana Balanel este președinta Consiliului de administrație al școlii din 2017 şi este un membru activ al acestei structuri de patru ani. „Am fost un părinte activ, care s-a interesat mereu de viața copilului său în școală. Astfel am reușit să-i atrag atenția doamnei directoare și dumneaei mi-a propus să fac parte din Consiliul de administrație al școlii”, îmi spune cu mândrie mama al cărui băiat a ajuns deja în clasa a X-a. Doamna Balanel se bucură de toate proiectele în care se implică liceul. „Școala Mea” are un loc aparte în memoria sa. „Proiectul „Școala Mea” a fost unul complicat, dar necesar. A fost nevoie de schimbarea modului de gândire, schimbarea modului de gestionare a bugetului și așa, în ultimii ani, am învățat multe și ne este mult mai ușor. Iar chestionarele „Școala Mea”, completate de părinți, elevi și profesori, au fost foarte bune. Anume așa s-a schimbat relația părinte-școală. Și noi avem mulți părinți activi, care vor să știe ce se întâmplă în școala copiilor lor”. Oxana Balanel își face timp mereu pentru ședințele Consiliului de administrație, care pot să dureze și ore în șir. „Fiind membru al Consiliului de administrație, de multe ori m-am implicat la ședințe și multe dintre ideile mele au fost realizate. Ședințele durează, de obicei, 3-4 ore. Și de fiecare dată discutăm mult, în special, despre buget. Se dă o dare de seamă pe fiecare bănuț de fiecare dată când simțim necesitatea”. 

La Liceul „Mihai Eminescu” din Slobozia Mare învață astăzi peste 300 de elevi, inclusiv cei mici, din clasele primare.

Luminița Grecu 1Luminița Grecu este în clasa a XII-a și este membră a Consiliului de administrație al școlii. Îmi povestește că tot ce se întâmplă în școală, într-un fel sau altul, o afectează și pe ea și anume atunci simte că trebuie să-și exprime părerea atât în numele ei, cât și a colegilor. Și asta poate să o facă în cadrul ședințelor Consiliului de administrație. „Încă de anul trecut, am observat o elevă care era în Consiliul de administrație și tot povestea despre toate câte se întâmplă acolo, despre discuțiile despre buget. Și atunci chiar m-am mirat că există atâta transparență, având în vedere că subiectele despre bani și buget au fost mereu ascunse parcă de ochii lumii”. 

La Slobozia Mare a întreba despre bani, nu mai este demult o problemă. Elena Gîrneț a devenit directoare la 3 martie 2014. Ca și mulți alți manageri, a preluat conducerea în momentul când școlilor li s-a dat misiunea nu doar de a educa, ci și de a îmbunătăți condițiile în care se face educația prin gestionarea propriului buget. „Deși la început ni se părea că parcă le știm pe toate, parcă ne dăm seama ce să facem, odată cu „Școala Mea” am constatat că avem multe de învățat. Până la urmă, proiectul „Școala Mea” a fost o experiență frumoasă pentru toți: pentru administrație, pentru părinți, pentru elevi, pentru toți beneficiarii educației”, îmi spune directoarea.

Și așa cum am auzit în mai multe școli, exercițiul care a presupus multă pregătire, responsabilitate și emoție a fost organizarea audierii publice. „Prima audiere publică a fost organizată ca la carte. Am expediat invitații, am implicat Consiliul de administrație al școlii, au venit elevi, părinți, profesori, toți, am avut și moderator, și prezentarea grafică a bugetului, raportul financiar pe anul precedent, dar și prioritățile pentru următorul an școlar. Apoi am făcut un sondaj cu toți participanții. Am făcut o listă cu problemele urgente și grave ale școlii, patru au fost propuse de noi, dar toți au avut posibilitatea să indice și alte probleme pe care noi, poate, nu le identificasem până atunci. Au fost opinii diferite, dar cea mai votată propunere a fost cea de a face mini-teren de fotbal acoperit cu covor artificial. Am prioritizat această problemă și am reușit să facem mini-terenul de fotbal. Apoi, pentru că tot părinții au spus că e importantă schimbarea mobilierului în clase, am reușit și am schimbat totul în ultimii ani doar din banii bugetului școlii. Acum, lucrăm la reparația capitală a blocului alimentar și a grupului sanitar și aici Consiliul raional Cahul ne ajută cu 400 de mii de lei, un partener al instituției fără de care nu ar fi fost posibilă rezolvarea acestei probleme”.

Elena Gîrneț se mândrește de ceea ce a reușit să realizeze împreună cu comunitatea, dar cel mai mult se bucură că „Avem părinți foarte sinceri, puternici, informați, moderni și respectiv, elevi care știu ce înseamnă gândirea critică, exprimarea opiniei libere. Așa că am avut opinii concrete, unele despre punctele forte, altele despre părțile vulnerabile ale liceului. Nu le-am soluționat încă pe toate, mai avem multe de făcut la nivel de instituție”. Din 2014, de la implicarea în proiectul „Școala Mea”, liceul a continuat organizarea anuală a audierii publice și implicarea comunității în procesul decizional. Comunitatea a devenit din ce în ce mai activă, participând într-un număr mai mare la audierile publice. Așa au reușit să realizeze mai multe proiecte, o parte dintre acestea cu susținerea și implicarea comunității, altele datorită relațiilor de colaborare cu administrația publică locală și raională.

Materialul a fost realizat de Mihaela Gherasim în cadrul proiectului „Școala Mea - Responsabilizare socială pentru reforma educației din Republica Moldova”, implementat de către Centrul Analitic Independent Expert-Grup cu susținerea financiară a Băncii Mondiale, programul Parteneriatul Global pentru Responsabilizare Socială.

 

Tipărește

Accesează aplicațiile de monitorizare

app61
Aplicația de monitorizare a  agendei de reforme prioritare a  Guvernului și Parlamentului
aplicat6
aplicat611ro
app7
Clasamentul performanțelor  Bancare din Republica Moldova
rap eu ro
app8
Impactul dinamicii populației asupra economiei NTA
aplicat81

Implicare

scoala ro

lapunct ro

budget ro

You use the ADS Blocker component.
We do not use advertising elements, we only present our own products or donors that promote some projects. Some features may be blocked, please disable the ADS Blocker component.
Thanks for understanding!

Resetează

Cursor:

Contrast:

Dimensiune Font:

Alb/Negru:

Referințe:

Imagine: