Conferința anuală internațională MACRO 2013 a discutat riscurile și oportunitățile pentru Republica Moldova

Data publicării: Miercuri, 19 Iunie 2013
Accesări: 10038

În ziua de marți, 18 iunie 2013, Centrul Analitic Independent EXPERT-GRUP în parteneriat cu Friedrich-Ebert-Stiftung a găzduit prima ediție a Conferinței Anuale Internaționale „MACRO 2013: o privire global asupra economiei Moldovei”. Conferința a fost structurată pe patru panele de discuții, în cadrul cărora s-a discutat în detaliu despre riscurile și oportunitățile economice pentru Republica Moldova.

În cadrul conferinței au fost prezentate rezultatele preliminare din „Raportul de Stare a Țării 2013”. Raportul subliniază, alături de alte subiecte, performanța slabă a economiei Moldovei în raport cu nivelul său potențial, implicațiile economice și sociale ale fenomenul îmbătrânirii populației și compatibilitatea vectorului de integrare europeană cu prioritățile majore de dezvoltare ale țării.

În primul panel de discuții, Tokhir Mirzoev, reprezentant permanent al FMI în Moldova, a menționat că principalele riscuri pe termen scurt rămân a fi mediul extern fragil și incertitudinea politică internă, în timp ce menținerea sub control a situației fiscale și revizuirea politicilor ce țin de impozitarea în agricultură rămân provocările cele mai esențiale. Au fost exprimate mai multe îngrijorări din partea vorbitorilor asupra situației sectorului financiar, fiind evidențiate rezolvarea problemei creditelor neperformante și transparentizarea drepturilor de proprietate ca priorități majore pe termen scurt și mediu.

În cadrul panelului doi, Dr. Lucian Anghel, CEO al BCR Pensii și Președinte al Bursei de Valori din București s-a referit la MACRO 2013 ca fiind „cea mai bună conferință de profil economic din Republica Moldova din ultimii ani”.Paneliștii au menționat că potențialul de creștere internă este unul din determinanții principali ai investițiilor directe, de aceea Moldova va trebui să realizeze un efort mai mare, inclusiv la nivel internațional pentru a ridica atractivitatea Moldovei.

În panelul trei de discuții, Maia Sandu, Ministru al Educației a menționat că performanțele slabe ale elevilor la testele internaționale, nemulțumirea antreprenorilor cu privire la nivelul de pregătire al absolvenților și gradul de ocupare scăzut al absolvenților au reprezentat principalii factori care au stat la baza reformei educaționale concepute de Ministerul Educației.

Mesajele-cheie din panelul patru au subliniat importanța dialogului cu formatorii de opinie și cu comunitatea de business internațională.

În adresarea pentru participanții conferinței, ES Dl. Iurie Leancă,Prim-ministru al Republicii Moldova, a salutat elaborarea de către Conferință a unei Hărți de Parcurs care include recomandări pentru Guvern pentru acțiuni viitoare și care urmează a fi monitorizată de organizatorii Conferinței până la ediția următoare a evenimentului, unde vor fi prezentate acțiunile realizate în 2013-2014.Organizatorii menționează că următoarea ediție a conferinței internaționale MACRO este planificată pentru iunie 2014.

Prezentările din cadrul conferinței pot fi descărcate aici: Adrian Lupușor, MACRO 2013 și Maia Sandu, MACRO 2013 precum și în anexă.

Tipărește

Accesează aplicațiile de monitorizare

app6
Aplicația de monitorizare a  agendei de reforme prioritare a  Guvernului și Parlamentului
aplicat6
app7
Clasamentul performanțelor  Bancare din Republica Moldova
aplicat71
app8
Impactul dinamicii populației asupra economiei NTA
aplicat8

Implicare

scoala ro

lapunct ro

budget ro

You use the ADS Blocker component.
We do not use advertising elements, we only present our own products or donors that promote some projects. Some features may be blocked, please disable the ADS Blocker component.
Thanks for understanding!

Resetează

Cursor:

Contrast:

Dimensiune Font:

Alb/Negru:

Referințe:

Imagine: