Apel public: 6 solicitări pe marginea contractului de concesionare a lucrărilor de explorare a 40% din teritoriul Republicii Moldova

Tipărește
Data publicării: Miercuri, 05 Aprilie 2017
Accesări: 8658

Dependența excesivă a sectorului energetic din Republica Moldova față de importuri face ca diversificarea surselor de energie să fie o prioritate națională constantă. Invocând acest raționament, autoritățile au decis să concesioneze lucrările de explorare a 40% din teritoriul țării. Cu toate acestea, mecanismul de concesionare stabilit de către autorități conține o serie de neajunsuri și respectiv riscuri ce trebuie adresate.

Reamintim că de-a lungul procesului de concesionare a lucrărilor de explorare, finalizat cu semnarea contractului cu compania americană Frontera Resources International (Corporation) LLC, pe 2 ianuarie 2017, au fost depistate o serie de nereguli, menționate în Nota de poziție, publicată pe data de 16 martie 2017.

Având în vedere îngrijorările descrise, în particular pe partea legată de protecția mediului înconjurător, dar și afirmațiile Ministrului Valeriu Munteanu despre posibilitatea de a revizui contractul deja semnat, Apelul cheamă Guvernul și Ministerul Mediului să realizeze în mod urgent următoarele acțiuni:

1. Suspendarea contractului din 2 ianuarie 2017, semnat între Ministerul Mediului și Frontera Resources International, și în paralel:

a. Organizarea consultărilor publice transparente și inclusive, cu participarea largă a reprezentanților societății civile din domeniul ecologic, energetic, politici anti-corupție și a autorităților publice locale, în special din localitățile vizate.

b. Crearea unei Comisii mixte de investigare a condițiilor în care s-a desfășurat concursul de concesionare inițial. Comisia trebuie să includă reprezentanții Centrului Național Anti-Corupție, Consiliului Concurenței, precum și reprezentanții societății civile specializați în achiziții publice, politici anti-corupție, mediu, energetică etc. Totodată, este necesară implicarea reprezentanților Delegației UE, în calitate de observatori.

2. Dacă consultările publice și investigațiile vor confirma abaterile de la procedură și bunele practici, atunci se impune rezilierea contractului semnat între Ministerul Mediului și Frontera Resources International.

3. Dacă consultările publice confirmă oportunitatea și inofensivitatea pentru populație și mediu a lucrărilor de explorare, lansarea unui nou concurs public de concesionare, în condiții de maximă transparență și competiție.

4. Constituirea unui Grup mixt de monitorizare a concursului de concesionare, care să includă reprezentanții Ministerului Mediului (Guvernul), autoritățile locale din raioanele vizate (pe linia Ungheni-Basarabeasca), inclusiv din unitatea teritorială autonomă Găgăuzia (Gagauz-Yeri) și reprezentații societății civile (mediu, energie, politici anti-corupție).

5. Instituirea unui mecanism de monitorizare și evaluare, precum și comunicare, pe marginea implementării prevederilor contractuale, în eventualitatea semnării unui contract nou, asigurat în mod obligatoriu de către Ministerul Mediului și compania concesionară, dar și cu implicarea activă a societății civile.

6. Aprobarea unui document-cadru pentru orice tip de acțivități de explorare și exploatare pe teritoriul Republicii Moldova, care să stipuleze foarte clar atât obligațiile cât și sancțiunile ce trebuie aplicate în cazul încălcării legislației din domeniul mediului. De asemenea, documentul-cadru urmează să prevadă interzicerea utilizării metodelor de exploatare periculoase pentru mediul ambiant, precum fracturare hidraulică pentru eventuala extragere a gazelor de șist, interzicerea pompărilor de lichide toxice în sondele de extracție, dar și alte metode care pot afecta pînza de apă freatică și apele de suprafață. Acest document-cadru trebuie să fie reflectat în viitoarele contracte de concesionare din domeniu.

Citește și comunicatul de presă „Contractul de concesionare a lucrărilor de explorare a 40% din teritoriul Republicii Moldova: a fi sau a nu fi?”.

  Citește apelul (RO)   Citește apelul (RU) Citește apelul (EN) 

 

 Vezi Infograficul  

 

Tags: Natalia Chitii

test

Website test
Tipărește

Accesează aplicațiile de monitorizare

app6
Aplicația de monitorizare a  agendei de reforme prioritare a  Guvernului și Parlamentului
aplicat6
app7
Clasamentul performanțelor  Bancare din Republica Moldova
aplicat71
app8
Impactul dinamicii populației asupra economiei NTA
aplicat8

Implicare

scoala ro

lapunct ro

budget ro

You use the ADS Blocker component.
We do not use advertising elements, we only present our own products or donors that promote some projects. Some features may be blocked, please disable the ADS Blocker component.
Thanks for understanding!

Resetează

Cursor:

Contrast:

Dimensiune Font:

Alb/Negru:

Referințe:

Imagine: