Instrumente financiare pe termen lung: cum pot fi dezvoltate și de ce avem nevoie de ele?

Tipărește
sursa foto: digi24.ro sursa foto: digi24.ro
Data publicării: Vineri, 14 Aprilie 2017
Accesări: 10222

Republica Moldova, precum și alte state în curs de dezvoltare, se confruntă cu o scadență relativ scurtă a instrumentelor financiare. Scadența medie ponderată a valorilor mobiliare de stat aflate în circulație, este de doar 6,5 luni. Scadența medie ponderată a portofoliului de credite noi acordate pe întreg sectorul bancar în anul 2016 – 29 luni, pe când durate medie a creditelor acordate persoanelor juridice în țările dezvoltate este de 58 luni. În același timp, circa 92% din totalul depozitelor noi atrase de băncile locale în anul 2016 sunt cu termen de până la 1 an. Astfel, economia țării este constrânsă de lipsa instrumentelor de creditare pe termen lung care de altfel ar putea permite efectuarea eficientă a investițiilor de durară: proiecte imobiliare, de infrastructură etc.

Problema scadenței instrumentelor financiare are două fațete: lipsa ofertei de instrumente cu scadență îndelungată și cererea redusă din partea populației pentru aceste instrumente. O precondiție de bază, fără de care nu este posibilă extinderea scadenței de finanțare, constă în asigurarea unor condiții macroeconomice stabile.

Pe lângă asigurarea stabilității macroeconomice a țării, statul poate întreprinde un șir de politici direcționate către extinderea scadenței instrumentelor financiare, precum:

  • Creșterea ponderii VMS-urilor cu scadență de 3 ani, cu ulterioara emitere a VMS-urilor cu scadență între 5 și 10 ani, în dependență de cererea existentă pe piață.
  • Extinderea listei dealerilor primari care au acces la licitațiile primare ale VMS-urilor și crearea unei piețe secundare libere cu acces direct a cumpărătorilor și vânzătorilor privați, inclusiv individuali, care ar asigura deținătorii de VMS-uri că aceste instrumente sunt lichide și pot fi vândute în orice moment.
  • Aplicarea politicilor fiscale favorabile dezvoltării pieței de capital, cel puțin echivalente tratamentului aplicat dobânzilor aferente depozitelor bancare.
  • Crearea cadrului pentru apariția noilor intermediari de resurse pe termen lung, prin susținerea fondurilor de pensii private (pilonul III) și implementarea graduală a fondurilor de pensii obligatorii (pilonul II). 

Condiția obligatorie, înainte de implementarea politicilor descrise în această notă, ține de asigurarea stabilității macroeconomice a țării. Orice încercare izolată a autorităților de a aborda o problemă aparte precum scadența scurtă a obligațiunilor de stat, lipsa fondurilor private de pensii, sau asimetria scadenței dintre creditele și depozitele bancare, fără un set de acțiuni clar multidirecțional, și fără se va solda cu eșec.

Citește publicația Citește publicația (RU) Citește publicația (EN)


Publicația a fost realizată în cadrul proiectului „Susţinerea reformelor structurale în sectoarele bancar, energetic şi a întreprinderilor de stat din Moldova”, finanţat de către Ambasada Marii Britanii la Chișinău prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare. Responsabilitatea pentru conținutul acestei publicații îi aparține autorului, și nu reflectă neapărat poziția Guvernului Britanic.

Tags: Natalia Chitii

test

Website test
Tipărește

Accesează aplicațiile de monitorizare

app61
Aplicația de monitorizare a  agendei de reforme prioritare a  Guvernului și Parlamentului
aplicat6
aplicat611ro
app7
Clasamentul performanțelor  Bancare din Republica Moldova
rap eu ro
app8
Impactul dinamicii populației asupra economiei NTA
aplicat81

Implicare

scoala ro

lapunct ro

budget ro

You use the ADS Blocker component.
We do not use advertising elements, we only present our own products or donors that promote some projects. Some features may be blocked, please disable the ADS Blocker component.
Thanks for understanding!

Resetează

Cursor:

Contrast:

Dimensiune Font:

Alb/Negru:

Referințe:

Imagine: