Sabia cu două tăișuri a Federației Ruse

Tipărește
sursa foto: zf.ro sursa foto: zf.ro
Data publicării: Luni, 28 Ianuarie 2019
Accesări: 4821

Deja nu este surprinzător faptul că Federația Rusă își poate schimba viziunile în materie de politică comercială față de partenerii săi în orice moment, sfidând normele și angajamentele internaționale din domeniu. Această practică este utilizată pe larg și în raport cu Republica Moldova, în special după semnarea Acordului de Asociere cu UE, odată cu impunerea mai multor restricții comerciale pentru un șir de produse sensibile. 

De cealaltă parte, „ajustarea” severității acestor restricții a fost utilizată pe parcurs pentru a sprijini unele curente politice din țară. Astfel, în ultimele luni ale anului 2018 am fost martorii unor evenimente care s-au suprapus cronologic, cu implicații nu atât economice, cât politice. De altfel, aceste evoluții în domeniul comercial nu au fost rezultatul diplomației economice, ci mai degrabă a unor jocuri geopolitice, pe alocuri, cu tentă profund electorală.

O evoluție în acest sens, fiind rezultatul înțelegerii între Președintele Republicii Moldova și a Președintelui Federației Ruse, care a vizat excluderea, începând cu 1 ianuarie 2019, a taxelor vamale pentru anumite produse (instituite în mod unilateral de către Federația Rusă pentru penalizarea Republicii Moldova în contextul semnării Acordului de Asociere cu UE). Totuși, deloc întâmplător acest eveniment survine în ajunul alegerilor parlamentare din februarie curent. Mai mult ca atât, acest gest de bunăvoință are un caracter temporar și va expira la 30 iunie curent. 

Această „victorie” în materie de politică comercială a fost eclipsată imediat de un alt eveniment. În contextul înăspririi sancțiunilor economice aplicate de Federația Rusă față de Ucraina, a fost interzis importul pentru un șir de produse originare din această țară. Însă, în mod deliberat sau nu, au fost interzise și importurile care tranzitează această țară, implicit și cele de origine moldovenească.

Aceste două evenimente au generat un șir de polemici care au oscilat între caracterul triumfal și vanitatea exponenților care le-au promovat. În acest context, ne-am propus să analizăm rezultatul economic net al acestor evoluții, pentru a oferi o imagine imparțială și obiectivă.

Concluzii

Relațiile comerciale între Republica Moldova și Federația Rusă de mai mult timp se află într-o zonă de incertitudine, unde ultima poate în orice moment să genereze noi „surprize” ce vizează exporturile moldovenești. De cele mai multe ori, însă, aceste inițiative survin fie în momentul ivirii necesității de a penaliza acțiunile necoordonate ale autorităților de la Chișinău (cum ar fi semnarea Acordului de Asociere cu UE), fie în cazul susținerii demonstrative a unor exponenți politici autohtoni.

Ultima evoluție din domeniul cooperării comerciale între Republica Moldova și Federația Rusă (ce vizează scutirea de plata taxelor vamale pentru anumite produse moldovenești) se încadrează perfect în logica enunțată, iar acest act de „bunăvoință” din partea Federație Ruse nu inspiră prea multă încredere în contextul unei perioade electorale. 

Mai mult ca atât, în pofida agitației generate de această inițiativă, efectul economic net ar putea fi unul limitat (în condițiile în care celelalte componente rămân intacte), în special ținând cont că aceasta are un caracter temporar  (doar pentru 1 ianuarie – 30 iunie 2019) și vizează categoriile de produse cu caracter sezonier. Mai exact, sub aspectul amplitudinii inițiativei date, aceasta s-ar reflecta asupra a 41% din totalul exporturilor anuale cu astfel de produse destinate pieței Federației Ruse (având ca perioadă de referință exporturile din perioadele similare ale anilor 2015-2017). Iar în termeni absoluți, inițiativa dată exprimată în valoarea taxelor vamale, care nu vor fi achitate în perioada scutirii (adică 1 ianuarie – 30 iunie 2019) se poate ridica la maxim 3 mil. USD (având aceeași perioadă de referință a anilor 2015-2017). 

Însă, evoluția exporturilor principalelor categorii de produse vizate de scutiri de plata taxelor vamale (cum ar fi fructele și vinurile), arată o evoluție ascendentă, chiar și peste valorile înregistrate anterior instituirii restricțiilor. Acest fapt indică clar asupra faptului că nu taxele vamale sunt cea mai mare problemă a producătorilor, ci modul netransparent de admitere (formarea listelor) doar a anumitor companii pentru efectuarea exporturilor în Federația Rusă, fapt ce permite infiltrarea intermediarilor în canalele de distribuție (cu impact asupra prețurilor de achiziție).

De cealaltă parte, inițiativa ce vizează interdicția importurilor din Republica Moldova în Federația Rusă ce tranzitează Ucraina va diminua și mai mult din amploarea scutirilor de taxe vamale. De altfel, unele produse strategice se regăsesc în lista produselor interzise spre import (cum ar fi: vinurile, preparatele din fructe și legume, sucurile, etc). În termeni relativi, inițiativa dată va afecta circa 20% din totalul exporturilor de produse agroalimentare moldovenești destinate pieței Federație Ruse (având la bază exporturile anuale din perioada 2015-2017).

În aceste condiții, ar fi mai apreciabilă schimbarea retoricii în discuțiile cu Federația Rusă anume pe aceste dimensiuni. Or, apelarea la șantaj comercial nu ar trebui să mai reprezinte o tehnică de penalizare a deciziilor suverane ale Republicii Moldova. În caz contrar, încrederea într-un parteneriat bazat pe principiile echității și corectitudinii se erodează treptat, în contextul manifestării de către Federația Rusă a unui comportament comercial mai puțin „civilizat” în raport cu partenerii comerciali.

Accesați comentariul economic Accesați comentariul economic (en)

Tags: Natalia Chitii

test

Website test
Tipărește

Accesează aplicațiile de monitorizare

app61
Aplicația de monitorizare a  agendei de reforme prioritare a  Guvernului și Parlamentului
aplicat6
aplicat611ro
app7
Clasamentul performanțelor  Bancare din Republica Moldova
rap eu ro
app8
Impactul dinamicii populației asupra economiei NTA
aplicat81

Implicare

scoala ro

lapunct ro

budget ro

You use the ADS Blocker component.
We do not use advertising elements, we only present our own products or donors that promote some projects. Some features may be blocked, please disable the ADS Blocker component.
Thanks for understanding!

Resetează

Cursor:

Contrast:

Dimensiune Font:

Alb/Negru:

Referințe:

Imagine: