Persoanele fizice sunt din ce în ce mai interesate de creditul bancar

Tipărește
Data publicării: Joi, 26 Septembrie 2019
Accesări: 2909

La sfârșitul lunii august 2019 principalele tendințe din sistemul bancar sunt determinate de cererea de credite în creștere din partea persoanelor fizice. În pofida înăspririi politicii monetare din ultimele luni, acest segment de clienți își continuă extinderea pe cele două componente principale: creditele de consum și credite imobiliare. De cealaltă parte, agenții economici devin mai precauți odată cu accentuarea tendințelor inflaționiste și creșterea ratelor la credite.

 

Volumul de fonduri proprii menține indicatorul de solvabilitate pe sistem la un nivel superior, cu oscilații de la o bancă la alta în intervalul 19 –59%. Pentru băncile mari nivelul de capital este unul redus în timp ce pentru cele mici situația este una opusă. Acest fapt determină și nivelul de eficiență a băncilor, cele mari au o rentabilitate a capitalului mai bună (13 – 23%), în timp ce cele mici au o rentabilitate mult mai redusă (4 – 7%).

Indicatorii de lichiditate prezintă o poziție confortabilă pe termen scurt și una mai puțin confortabilă pe termen lung. Circa 51% din active sunt reprezentate de active lichide (VMS, rezerve obligatorii, certificate ale BNM) în timp ce creditele reprezintă doar 45%. De cealaltă parte, lichiditatea pe termen lung tinde să se amelioreze, dar rămâne la un nivel scăzut pentru mai multe bănci.

Stocul de credite neperformante rămâne la un nivel relativ scăzut pe fondul accelerării activității de creditare. La nivel agregat, rata creditelor neperformante înregistrează un nivel de aproximativ 10,8%, cu oscilații între 5 și 26% în dependență de bancă. Totodată, volumul de fonduri proprii rămâne suficient de consistent pentru a acoperi eventuale șocuri neprevăzute.

Toate băncile continuă acumularea de profit. Astfel, în primele 8 luni ale anului 2019 la nivel agregat acestea înregistrează un profit în sumă totală de 1,6 mlrd. MDL, cu aproximativ 400 mil. MDL mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Creditarea avansează fiind puternic susținută de persoanele fizice. Drept rezultat la sfârșitul lunii august soldul total al creditelor înregistrează o valoare de aproximativ 39,4 mlrd. MDL, în creștere cu 16% față de aceeași lună a anului trecut. Creșterea stocului de credite se datorează persoanelor fizice care continuă să ia atât credite ipotecare cât și de consum (+41% f-a-p). De cealaltă parte, ritmul de creditare a agenților economici a încetinit puțin (+7% f-a-p) pe fondul unui apetit investițional slab și a dobânzilor în creștere.

În urma aplicării metodologiei clasamentului performanței bancare, la sfârșitul lunii august 2019 rezultatele se prezintă în felul următor: în top se regăsesc bănci de importanță sistemică cu rezultate solide pentru cea mai mare parte a indicatorilor financiari, respectiv B.C. Moldova-Agroindbank, urmată de B.C. Moldindconbank, B.C. MobiasBanca și B.C. Victoriabank. Primele patru bănci excelează la capitolul profitabilitate și indicatori de piață, (revenindu-le circa 86% din profitul acumulat la nivel de sector și 79% din totalul activelor bancare).

În mod particular, la nivelul indicatorilor generați pe compartimente specifice la sfârșitul lunii august 2019 putem menționa următoarele:

  • Băncile cu cea mai solidă bază de capital în raport cu activeleB.C. Eximbank; BCR Chișinău și B.C. Energbank;
  • Băncile cu cel mai mare volum de active lichide în raport cu total active deținute: B.C. Victoriabank; B.C. Eximbank și BCR Chișinău;
  • Băncile cu cele mai calitative active: B.C. EuroCreditBank; B.C. Fincombank și BCR Chișinău;
  • Băncile cu cea mai mare rentabilitate a capitalului: B.C. „Moldindconbank”; B.C. Moldova-Agroindbank și B.C. Mobiasbanca;
  • Băncile cu cea mai mare cotă de piață după portofoliul de credite: B.C. Moldova-Agroindbank; B.C. Moldindconbank și B.C. Mobiasbanca.

Accesați aplicația interactivă

Tags: Natalia Chitii

test

Website test
Tipărește

Accesează aplicațiile de monitorizare

app61
Aplicația de monitorizare a  agendei de reforme prioritare a  Guvernului și Parlamentului
aplicat6
aplicat611ro
app7
Clasamentul performanțelor  Bancare din Republica Moldova
rap eu ro
app8
Impactul dinamicii populației asupra economiei NTA
aplicat81

Implicare

scoala ro

lapunct ro

budget ro

You use the ADS Blocker component.
We do not use advertising elements, we only present our own products or donors that promote some projects. Some features may be blocked, please disable the ADS Blocker component.
Thanks for understanding!

Resetează

Cursor:

Contrast:

Dimensiune Font:

Alb/Negru:

Referințe:

Imagine: