Realitatea Economică din iulie 2015 (#53)

Tipărește
Indicele Compozit Anticipator în iunie 2015 Indicele Compozit Anticipator în iunie 2015
Data publicării: Luni, 10 August 2015
Accesări: 18719

Mesaje-cheie

  • Economia moldovenească își continuă declinul. În iunie 2015, Indicele Compozit Anticipator, calculat lunar de Expert-Grup și care agreghează 6 indicatori macroeconomici de referință, a pierdut 1,6 puncte față de luna precedentă, și a constituit 87,8 puncte (o valoarea sub 100 indică recesiune). Astfel, după o anumită stabilizare de la începutul anului curent, indicele reia tendința descendentă. Aceasta sugerează înrăutățirea perspectivelor imediate pentru economia națională, asociate cu constrângerile externe (criza economică din Rusia și Ucraina, restricțiile comerciale rusești, criza de securitate din Ucraina, recuperarea lentă a economiilor UE) și interne (volatilitatea politică, criza bancară și restricționarea politicii monetare și bugetare).
  • Cererea externă și cea internă sunt în scădere. În iunie 2015, volumul total al exporturilor de mărfuri a diminuat cu 19% f-a-p, fiind determinat în mare parte de scăderea exporturilor spre CSI (preponderent, Rusia și Ucraina) cu 23% f-a-p, dar și spre altă țări (preponderent, Turcia), cu 26% f-a-p. În același timp, este important de menționat că exporturile spre UE sunt în creștere pentru a treia lună consecutiv, iar rata accelerează treptat (+0,4% în Apr:15, +1,1% în Mai:15 și +2,7% în Iun, f-a-p), fapt ce ar putea releva efectele AA/ZLSAC cu UE. 
  • Consumul intern a fost afectat și de scăderea remitențelor, care, în iun:15, au rămas pe pantă pronunțat negativă (-29% f-a-p), în special în cazul celor din Federația Rusă (cu 26% au scăzut transferurile în RUB și cu 18% - transferurile în USD), care reprezintă circa 52% din totalul transferurilor.

 

 Descarcă publicația

 

Acest material/publicație este realizat de Centrul Analitic Independent Expert-Grup cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) și Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA.

imagini disclaimer cnp EEF Suedia DANIDA

Tags: Natalia Chitii

test

Website test
Tipărește

Accesează aplicațiile de monitorizare

app61
Aplicația de monitorizare a  agendei de reforme prioritare a  Guvernului și Parlamentului
aplicat6
aplicat611ro
app7
Clasamentul performanțelor  Bancare din Republica Moldova
rap eu ro
app8
Impactul dinamicii populației asupra economiei NTA
aplicat81

Implicare

scoala ro

lapunct ro

budget ro

You use the ADS Blocker component.
We do not use advertising elements, we only present our own products or donors that promote some projects. Some features may be blocked, please disable the ADS Blocker component.
Thanks for understanding!

Resetează

Cursor:

Contrast:

Dimensiune Font:

Alb/Negru:

Referințe:

Imagine: