Oligarhii din Ucraina, Moldova și Georgia: obstacole-cheie în calea reformelor

Tipărește
Data publicării: Luni, 19 Iunie 2017
Accesări: 8205

Documentul analizează rolul oligarhilor în Georgia, Moldova și Ucraina. Oligarhia poate fi definită pe scurt ca un sistem de guvernare în care un grup mic și informal de oameni este capabil să controleze un stat sau să exercite o influență majoră sau dominantă asupra politicii acestuia folosind resursele economice și financiare imense pe care le au la dispoziție. Studiul descrie portofoliul de active economice ale oligarhilor majori din cele trei țări precum și definește natura influenței lor asupra elaborării politicilor publice și scoate în eviență dezavantajele pe care oligarhia le comportă pentru buna guvernare a acestor țări. Deși impactul diferă în dependență de țară, în termeni generali, oligarhia tinde să limiteze pluralismul politic, capturează instituțiile statului, sporește corupția, monopolizarea și blochează procesele de reformă. Oligarhii sunt mai degrabă simptome decât cauza instituțiilor publice slabe. Combaterea oligarhiei necesită, în mod corespunzător, o largă acoperire, inclusiv prin consolidarea capacităților instituționale, instituții de combatere a corupției eficiente, finanțarea publică adecvată a partidelor politice, politici publice efective în materie de concurență, independența justiției și a presei. Toate aceste componente sunt parte a mai multor elemente ale Acordului de Asociere și ale ALSAC cu UE. Economiile moderne vor avea întotdeauna nevoie de lideri de afaceri și de întreprinderi puternici. Provocarea este ca oligarhi să devină lideri de afaceri normali.

 Citește publicația (EN) 

Tipărește

Accesează aplicațiile de monitorizare

app6
Aplicația de monitorizare a  agendei de reforme prioritare a  Guvernului și Parlamentului
aplicat6
app7
Clasamentul performanțelor  Bancare din Republica Moldova
aplicat71
app8
Impactul dinamicii populației asupra economiei NTA
aplicat8

Implicare

scoala ro

lapunct ro

budget ro

You use the ADS Blocker component.
We do not use advertising elements, we only present our own products or donors that promote some projects. Some features may be blocked, please disable the ADS Blocker component.
Thanks for understanding!

Expert-Grup te întreabă: Ce parere aveți despre măsurile Guvernului privind gestionarea efectelor economice și sociale ale pandemiei Covid-19? (alegeți maxim 3)

×

Resetează

Cursor:

Contrast:

Dimensiune Font:

Alb/Negru:

Referințe:

Imagine: